(+48) 735 925 129 (pon-pt 8:00 - 16:00)Szybkie dostawyBezpieczne płatności
Darmowa dostawa od 149,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
SuperBezpieczneTM zakupy
SuperFair.Shop badge

Czerwony olej palmowy

2023-07-05
Czerwony olej palmowy

 W starożytnym Egipcie uważano go za święty. Już od ponad 5 000 lat znane są niesamowite właściwości zdrowotne oleju pozyskiwanego z czerwonej palmy. Stosowany jest on w kuchni i kosmetyce, a także przy zdrowych dietach i profilaktyce prozdrowotnej.

Niestety, niewiele osób zna w Polsce zalety i korzysta z dobroczynnych właściwości jakie mają palmy olejowe. Cóż, w naszej szerokości geograficznej drzewa te nie rosną... Dodatkowo najczęściej znamy olej palmowy rafinowany, którego powinniśmy unikać. Tutaj opisujemy właściwości oleju palmowego czerwonego. Dlatego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę aby taki olej był ekologiczny, nie rafinowany i najlepiej z projektów sprawiedliwego handlu.

O jakich cudownych właściwościach tej egzotycznej rośliny mówimy? Z owoców palmy olejowej (olejowiec gwinejski) uzyskuje się dwa rodzaje tłuszczów. Ten pierwszy spotykany jest najczęściej jako rafinowany – pozyskiwany z pestek owoców. Jednak ta rafinowana wersja jest bezwartościowa  bezwonna, bezbarwna, pozbawiona składników odżywczych. Drugi, zdobywający coraz większą popularność, ma niezwykłe właściwości zdrowotne. To olej pozyskiwany z miąższu owoców. W temperaturze poniżej 21 stopni Celsjusza "ścina się" i przybiera intensywną pomarańczowo-czerwoną barwę. Idealnie nadaje się do smażenia, smarowania pieczywa, sałatek. Z powodzeniem może być stosowany jako dodatek do zup i sosów.

Palma olejowa oraz olej z jej owoców mają niesamowitą wartość zarówno w żywieniu jak i w profilaktyce zdrowia. Co ciekawe, przez dziesiątki lat olej palmowy czerwony, jako tłuszcz, nie był zalecany z powodu zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Uważano, że sprzyjają one otyłości, zawałom, nowotworom, miażdżycy. Jednak ludzie zamieszkujący rejony, w których palma czerwona rośnie i stanowi codzienny składnik diety, nie zapadają na te choroby. Są za to silni, cieszą się świetnym zdrowiem i dobrą kondycją fizyczną oraz psychiczną. A właśnie zawdzięczają to w dużej mierze cudownym właściwościom palmowego oleju.

Co sprawia, że jest on tak dobry dla zdrowia? Substancje w nim zawarte mają wysoką wartość odżywczą. Olej palmowy zawdzięcza swoją barwę ogromnej ilości karotenoidów. Ma ich dziesięć razy więcej niż marchewka i aż trzydzieści razy więcej od pomidora. Z naukowych doniesień wynika, że istnieje ok. 600 rodzajów karotenoidów. Olej palmowy czerwony zawiera większość z nich. To m.in.: likopen, luteina, zeaksantyna i kryptokantyna, beta-karoten oraz wiele innych. Badania dowodzą, iż cała ich gama wpływa o wiele korzystniej na nasz organizm, aniżeli pojedynczy, wyizolowany składnik syntetyczny. Najlepszym rozwiązaniem jest więc stosowanie oleju z palmy czerwonej, w którym bogactwo karotenu jest nieocenione. Jak to się przekłada na zdrowie? Kiedy w organizmie kobiety poziom luteiny spada, wzrasta ryzyko zachorowania na raka piersi. U mężczyzn odpowiedni poziom likopenu zmniejsza o 45 procent ryzyko zachorowania na raka prostaty. Natomiast u palaczy tytoniu, którzy konsumują olej palmowy czerwony, zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka płuc. Karotenoidy są bardzo silnym antyoksydantem, który opóźnia procesy starzenia się skóry i zapobiega chorobom nowotworowym.

Prof. Kreamat Ali z Uniwersytetu DACCA w Bangladeszu dowiódł w swoich badaniach, iż olej palmowy podawany dzieciom z ciężkimi schorzeniami górnych dróg oddechowych znacząco wpłynął na poprawę ich stanu zdrowia. Osoby z niedoborem witaminy A częściej zapadają na choroby górnych dróg oddechowych. Brak tej witaminy prowadzi też do ślepoty, osteoporozy oraz całkowitego braku odporności.

Stosując ten olej w codziennej diecie dostarczamy organizmowi nie tylko karotenu, ale również dużą dawkę pełnej witaminy E, na którą składają się tokotrienole (63 poroc.) i tokoferole (37 proc.). A wiadomo, że witamina E, nazywana witaminą młodości, chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Olej palmowy czerwony zawiera ponadto witaminę K, flawonoidy oraz naturalny koenzym Q10, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie poszczególnych narządów (np. serca, mózgu, wątroby). Jako silny antyoksydant wykazuje działanie na poziomie komórkowym.

Bogactwo naturalnych witamin, antyoksydantów wspiera zwalczanie wolnych rodniki, ochronę przed promieniowaniem UV ,   wspiera ochronę oczu.

Jako tłuszcz, olej pochodzenia czysto roślinnego, jest bardzo dobrym produktem nie tylko dla wegan ale też dla każdego, kto dba o zdrowie i kondycję.

W 2007 roku światło dzienne ujrzała książka dr Bruce Fife "Cud oleju palmowego. Naturalny sposób na raka i choroby serca". Autor skrupulatnie opisał na czym polega fenomen czerwonego oleju palmowego. Dzięki wydawnictwu Vital od roku 2013 książka dostępna jest także na polskim rynku.

Na rynku można nabyć kapsułki zawierające wyizolowane syntetyczne składniki oleju palmowego - witaminę E, koenzym Q10, karoten. Jednak zamiast przyjmować kapsułki, lepiej i zdrowiej jest skorzystać z dobrodziejstw natury. Olej palmowy czerwony jest lekkostrawny, dobrze przyswajalny, hipoalergiczny, bez glutenu. Trudno znaleźć podobnie wszechstronny olej spożywczy.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2023

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.93 / 5.00 222 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-05-05
Wszystko zgodne z zamówieniem i na czas - POLECAM
2024-04-21
Bardzo pozytywnie
pixelpixelpixel