(+48) 735 925 129 (pon-pt 8:00 - 16:00)Szybkie dostawyBezpieczne płatności
Darmowa dostawa od 149,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Omułek zielonowargowy aby stawy nie bolały

2022-08-23
Omułek zielonowargowy aby stawy nie bolały

Ekstrakt z nowozelandzkiej małży zielonej (omułka zielonowargowego) stanowi naturalną alternatywę dla  konwencjonalnych środków. Ze względu na swoją unikalną kombinację składników aktywnych likwiduje obrzęk, stany zapalne i uśmierza ból – a wszystko to bez jakichkolwiek skutków ubocznych. Wręcz przeciwnie: składniki  aktywne omułka przyczyniają się nawet do utrzymania naszych stawów w pełnej sprawności i zdrowiu. 

Jak funkcjonują nasze stawy? 
Jako miejsca połączeń między kośćmi, nasze stawy pełnią funkcję polegającą na utrzymaniu elastyczności  i mobilności ciała. W naszym organizmie znajdują się łącznie 143 stawy, które zapewniają nam odpowiednią ruchomość. Ich unikatowa konstrukcja umożliwia nam swobodne i aktywne życie.  Każdy staw składa się z dwóch lub więcej powierzchni stawowych, które  poruszają się względem siebie. Ocierające się o siebie powierzchnie kości są pokryte  gładką warstwą chrząstki, której celem jest wchłanianie i oddawanie wody. Jeżeli  dojdzie do obumarcia komórek chrząstki, dochodzi do zaniku substancji  międzykomórkowej stawów, a tym samym również do utraty właściwości chrząstki,  przez co zmniejsza się coraz bardziej jej elastyczność. Ostatecznym wynikiem tego  procesu jest zanik chrząstki. W tak zwanej szczelinie stawowej, między chrząstkami, znajduje się maź stawowa, która ma za zadanie  zagwarantować swobodną ruchomość stawu. Ponadto zawiera także składniki odżywcze niezbędne do odbudowy  chrząstki oraz usuwa substancje szkodliwe. 

Choroba zwyrodnieniowa stawów, zapalenie stawów i inne
 Poprzez nadmierne lub jednostronne obciążenie chrząstka może z czasem ulec degradacji lub deformacji.  Ten rodzaj zwyrodnienia stawów może wystąpić w każdym stawie i jest nazywany chorobą zwyrodnieniową stawów  (artrozą). Artroza zaczyna się zwykle od uczucia sztywności w dotkniętych nią stawach, później mogą dodatkowo  pojawić się obrzęk i ból. Schorzenie dotyczy najczęściej kolan, bioder, łokci, palców rąk, palców stóp i stawów  kręgosłupa. Choroba zwyrodnieniowa stawów może pojawić się również, gdy stawy wraz z wiekiem lub w przypadku  niezrównoważonej diety nie są wystarczająco zaopatrywane w niezbędne składniki odżywcze. Maź stawowa nie  może dostarczyć chrząstce niezbędnych składników odżywczych i chrząstka będzie, na skutek tego, ulegała powolnej  degradacji. Wynikiem tego są deformacje i ból.
Innym problemem jest zapalenie stawów (gr. arthritis). Może mieć ono wiele różnorodnych przyczyn, jednak  w większości przypadków ma tu swój udział zakłócony metabolizm. Zapalenie stawów daje o sobie znać poprzez  obrzęki, uczucie gorąca, bóle i sztywność dotkniętego tymi dolegliwościami stawu.

Zdrowie z morza 
Maorysi z Nowej Zelandii nie wiedzieli w przeszłości, co to są choroby stawów. Odżywiali się głównie  zielonymi małżami, które znajdowali w dużych ilościach na swoich plażach, a tym samym dbali nieświadomie o zdrowie swoich stawów. Na początku lat 70-tych nowozelandzcy naukowcy zaczęli  badać dokładniej skuteczność omułka na choroby stawów. Wyniki  były imponujące: stwierdzono, że zawiera kombinację składników,  które w przypadku różnego rodzaju bólu stawów mogą przyczynić  się optymalnie do wyleczenia i utrzymania ich w zdrowiu. A co  najważniejsze: wszystkie składniki aktywne małży zielonej jako  wartościowe, naturalne składniki odżywcze przyczyniają się do  zdrowia nie tylko stawów, ale całego organizmu ludzkiego. Potrójna moc omułka Małża zielona zawiera dużą ilość glikozaminoglikanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne.  W organizmie są niezbędne do wiązania wody oraz odpowiadają za lepko-sprężyste właściwości łękotki. Glikozaminoglikany występują naturalnie w płynie stawowym i chrząstce. Powodują, że tkanka chrzęstna jest zdrowa  i elastyczna– gdy wystąpi ich niedobór, staw wysusza się. Wiele dolegliwości spowodowanych jest brakiem glikozaminoglikanów, posiadają zdolność wiązania wody. Dzięki temu chrząstka może reagować jak gąbka. Gdy  ciśnienie w stawie spada, wchłania ona wodę. Gdy ciśnienie się zwiększa, woda jest ponownie oddawana. Chrząstka  reaguje na ruch i działa jak amortyzator, przy tym chroni ona przed uszkodzeniami pod wpływem obciążenia.  Dzięki ekstraktowi z zielonej małży dostarczane są naturalne glikozaminoglikany, które stymulują odbudowę  tkanki chrzęstnej, zapobiegają procesom degradacji chrząstki i działają przeciwzapalnie. Stawy mogą się  zregenerować, dochodzi do spowolnienia lub całkowitego zahamowania objawów zwyrodnienia stawów. 

Koncentrat z małży zielonej zawiera trzy szczególnie ważne składniki aktywne, które zapewniają dostarczenie  stawom odpowiednich składników odżywczych:

♦ wysoki udział glikozaminoglikanów 
♦ ważne minerały i pierwiastki śladowe, w szczególności kwas krzemowy
♦ wartościowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 

Kwasy tłuszczowe omega-3 są uważane za doskonałego dostawcę składników odżywczych do organizmu.  Pełnią one nie tylko niezastąpioną rolę w profilaktyce miażdżycy, ale również hamują stany zapalne i powodują  zmniejszenie obrzęków. Z każdym gramem koncentratu małży zielonej przyjmujecie Państwo około 20 do 30 mg  kwasów tłuszczowych omega-3. 
Ekstrakt z małży zielonej oprócz różnorodnych minerałów  i pierwiastków śladowych zawiera cenne ilości kwasu krzemowego.  Odpowiednie zaopatrzenie organizmu w kwas krzemowy lub  krzem zapewnia, że tkanka łączna– także w kościach i chrząstkach – pozostaje zdrowa i elastyczna. Kwas krzemowy wspomaga  tworzenie się nowej chrząstki i utrzymuje stawy w zdrowiu. Wysoka  zawartość kwasu krzemowego sprawia, że małże zielone są  „idealnym pokarmem dla stawów”. Kwas krzemowy zawiera krzem,  który posiada szereg korzystnych właściwości i pełni ważną funkcję w organizmie. Jest odpowiedzialny za lśniące  włosy i mocne, zdrowe paznokcie, aktywuje odbudowę struktury komórek, hamuje proces starzenia się tkanki,  zapewnia zdrową tkankę łączną, a także wspiera tworzenie się sieci włókien tkanki łącznej i zapewnia w ten sposób  zdrowe struktury, zawierające tkankę łączną, występujące w kościach i tkance chrzęstnej. Oprócz glikozaminoglikanów, kwasów tłuszczowych omega-3 i kwasu krzemowego małże zielone mają wiele  innych składników, mających pozytywny wpływ na zdrowie. 

Koncentrat z omułka zielonowargowego – wartościowe, naturalne wsparcie dla stawów. 
Niezależnie od tego, czy chcecie Państwo uchronić swoje stawy przed zwyrodnieniami, czy też zrobić coś  z istniejącymi już dolegliwościami stawowymi: ekstrakt z małży zielonej dostarcza w sposób naturalny tego, czego  potrzebuje organizm. Degradacja stawów zostaje zatrzymana i tworzy się nowa tkanka chrzęstna.  Działanie przeciwzapalne małży zielonej jest porównywalne z działaniem kwasu acetylosalicylowego (ASS)  lub ibuprofenu, jest jednak delikatniejsze i w związku z tym zaleca się przyjmowanie go przez dłuższy czas. Działania  uboczne, takie jak np. dolegliwości żołądka, nie występują. Przy regularnym zażywaniu preparatów  z małży zielonej organizm otrzymuje dodatkowe wsparcie przy odbudowie tkanki łącznej, płynu stawowego  i chrząstki stawowej. Wyraźnie poprawia się ruchomość stawów, likwidowane są stany zapalne i bóle. Jednak  potrzebna jest cierpliwość– skuteczne działanie ujawnia się powoli. Dlatego mogą upłynąć 2-4 tygodni, zanim  zauważycie Państwo znaczące zmiany, ale proszę pamiętać: stawy będą za to wdzięczne! Suplementy z zielonej małży są używane zarówno profilaktycznie (u sportowców), jak i leczniczo (u osób  w podeszłym wieku, które cierpią na choroby zwyrodnieniowe stawów).  

Zastosowanie i dawkowanie
Najprostszą i najbardziej wygodną formą długotrwałego stosowania jest zażywanie ekstraktu z zielonej  małży. Tradycyjne kapsułki z ekstraktem z zielonej małży zawierają od 100 do 300 mg ekstraktu, wyższe dawki  zawierają do 500 mg. Jako suplement diety wspierając zdrowe stawy należy zażywać do 1500 mg ekstraktu dziennie.  W przypadku zapalenia stawów i chorób zwyrodnieniowych dawka może zostać podwojona. Zalecane jest regularne  stosowanie ekstraktu z małży zielonej przez określony czas, najlepiej kilka razy w roku, przez dłuższy okres co  najmniej dwóch miesięcy. Również w przypadku stałego i długoterminowego stosowania nie stwierdzono dotychczas  żadnych skutków ubocznych. Suplementów z zielonej małży nie należy przyjmować w przypadku alergii na białko lub  na skorupiaki. Koncentrat z zielonej małży można również  stosować zewnętrznie w postaci kremu, żelu lub balsamu.  Składniki zawarte w zielonych małżach, często w połączeniu  z relaksującymi, rozgrzewającymi olejami roślinnymi,  wywołują w szybkim czasie działanie kojące i regenerujące  pleców, ramion, bioder lub kolan. 

Źródło: Gesunde Gelenke dank Grünlippmuschel Ellen Heidböhmer Zwölf Helfer für Ihre Gesundheit C. Vietmeier, J. Oppermann, Dr. A. Schemionek

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixel